О „Puzzle град“-у

Puzzle град на Вождовцу наводно је био погрешна и промашена инвестиција.

„Puzzle град“ је назив објекта – дечјег парка који је од стране градске општине Вождовац  изграђен од фебруара до маја 2009. године. Тај дечји забавни парк у облику слагалице изграђен је у насељу Бањица, на углу улица Црнотравске и Борске. Тендер за изградњу овог иновативног парка – играонице расписан је почетком маја 2008, непосредно пре избора који су одржани 11. маја те године.

На тендеру је посао добило предузеће „Креативни градски центар“. Играоница је направљена од водоотпорног дрвета и и шпер плоча. Кружни монтажни објекат површине је око 750 м2, на три нивоа, пречника 30 м, чији разнобојни зидови подсећају на делове слагалица – пузле. Сваки спрат има по 250 м2, а пројектована висина парка је 12 м. Ради повећања сигурности најмлађих, подови „Пазл града“ направљени су од гуме, сви реквизити су обли, направљени од еколошких боја и материјала, а цео објекат је од меког дрвета, јер се пре свега мислило на безбедност деце.

pazl grad 2

Извођач радова је предузеће Креативни градски центар д.о.о – „Ђепето“, а вредност свих изведених радова на објекту је 29.064.400,00 дин.

Објекат је свечано отворен у јулу 2009. од стране градске секретарке за дечју заштиту Љиљане Јовчић и председника општине Вождовац Горана Лукачевића. Радио је неколико месеци, с обзиром да као парковско игралиште полуотвореног типа није ни било планирано да ради зими.

https://vozdovac.rs/2009/07/20/otvoren-pazl-grad/

Осим што је служио као играоница за децу из околине, у „Puzzle град“-у организоване су и разне ликовне, музичке и драмске радионице, школе вајања и сликања и психо-моторне активности за децу. Васпитачице су организовано доводиле децу из вртића, како градских тако и приватних. Планирано је било и да се трошкови одржавања и обезбеђења покривају путем спонзорстава.

pazl grad 3

Све је, наизглед, кренуло добро, а онда се умешала политика. Наиме, убрзо је Скупштина општине Вождовац распуштена, а онда су, током 2009. године, ванредни локални избори у тој општини одржавани још два пута, 7. јуна и 6. децембра 2009. Након јунских избора, ниједна политичка групација није успела да обезбеди одборничку већину, па се немилосрдна кампања и политичка борба наставила све до краја те године. Борба се водила између групације странака које су предводиле ДС и СНС.

Напредњацима се учинило да би ово дечје игралиште могло бити добар полигон за обрачун са претходном општинском влашћу. Кренули су са снажном кампањом критиковања пројекта, тврдили су да је тендер намештен, да га уопште није било, (тврдили су и једно и друго, иако није логично), да објекат не ваља, да није безбедан, да није потребан, да је у питању „прање новца“, корупција, криминал итд. (Иако по овом питању никад није било законите истраге, нити оптужнице, нити је било основа за то).  Интерес деце стављен је по страни, једини циљ је био искористити играоницу за обрачун са политичким противницима и доказати да је у питању „промашен пројекат“. По коначној победи напредњака и њиховом преузимању власти у општини, објекат је намерно остављен неискоришћен, празан, препуштен вандализму, намерном оштећивању и пљачкању.

С обзиром да је на градском нивоу ДС још увек била на власти, привремено решење је нађено у преузимању објекта од стране града. Званично је „Puzzle град“  прешао у надлежност града 22. јуна 2010. године и предат је на управљање Секретаријату за комуналне и стамбене послове и поново отворен за употребу.

http://www.glas-javnosti.rs/clanak/beograd/glas-javnosti-14-09-2010/otvoren-pazl-grad-na-vozdovcu

Ни то није дуго потрајало. После промене власти у граду, привремени орган на челу са Малим и Весићем наставио је исту политику препуштања објекта намерном вандализовању и пропадању, а за свој немар оптуживали су „претходну власт“ јер, ето, објекат од почетка „није ваљао“.

Уместо да наставе са обезбеђивањем и одржавањем објекта, и са програмима за децу, уложили су новац у политичке огласе које су у виду платнених транспарената поставили по објекту који су препустили пропадању. Тако је тај, за децу намењени објекат, постао напредњачки билборд за изборе 2014. године.

pazl grad 1

На крају, пошто су закључили да је објекат под њима „довољно пропао“, одлучили су да га поруше и сравне са земљом. Наравно, и ту одлуку су уклопили у предизборну кампању 2016.

http://www.gradjevinarstvo.rs/vesti/13086/810/%E2%80%9Epazl-grad%E2%80%9C-ruse-tek-posle-izbora

http://www.blic.rs/vesti/beograd/pazl-grad-zbrisan-pocelo-rusenje-igraonice-na-banjici/ykjr7k7

pazl grad 4

Рушењем објекта, ова прича за напредњаке није завршена, јер су сачували многобројне фотографије напуштеног и запуштеног објекта који су намерно пустили да пропада и те слике намеравају да користе у наредним кампањама несвесни да је то доказ пре свега њиховог немара и намерног уништавања имовине града и општине из себичних, политичких разлога.

Средином 2018. године, напредњачка власт је одлучила да се на овом месту, некада намењеном деци, направи паркиралиште за аутомобиле.

Advertisements