О реплици Теразија

„Реплика Теразија 1930“, тематски парк подигнут на Новом Београду, одмах је постао мета напада и прилика да се направи још једна „Афера“.

„Реплика Теразија 1930“ је тематски парк, скуп објеката на општини Нови Београд који је био замишљен и подигнут као место где ће позната централна Београдска улица Теразије бити репродукована онако као је изгледала пре Другог светског рата, односно тридесетих година прошлог века. За изградњу овог тематског парка изабран је до тада запуштен и неискоришћен простор између Железничке станице “Нови Београд” и Тржног центра “Супер Веро”. Простор је био поплочан, изграђена је фонтана налик на ону која се некада налазила на Теразијама, чак су монтиране и трамвајске шине са постављеним старим трамвајима из тог времена. Објекте околних зграда попут хотела Москва, Балкан, Касина итд, имитирале су кулисе у природној величини, а у приземном нивоу су монтирани простори за угоститељске објекте испред којих су биле баште са столовима и столицама.

replika terazija 1

replika terazija 2

replika terazija 3

http://www.blic.rs/vesti/beograd/replika-starih-terazija-u-novom-beogradu-bice-zavrsena-u-maju/74wswwr

Почетна идеја да се направи реплика старих Теразија потекла је 2009. године од екипе која је радила на филму „Монтевидео, Бог те видео”. Њима је била потребна локација која би дочарала Теразије из тридесетих година прошлог века, када се ова филмска прича одиграва. Идеја није реализована за потребе снимања те серије и филма, али је у плану било снимање наставка приче, као и једног броја других филмских пројеката и серија који би се снимали у амбијенту Београда из тридесетих година. Идеја је обновљена 2011. године када су општинске и градске власти донеле одлуку да се кулисе подигну, а да се иза њих, у подножју, поставе монтажни објекти који би били кафане, продавнице, ресторани.

Општина Нови Београд је потом прибавила одобрења за постављање привремених монтажних објеката на десет година и од града је добила 72 милиона динара за ту намену. Ангажовала је јавно предузеће Пословни простор „Нови Београд” да парк подигне, а потом је 2.200 квадратних метара у јесен 2012. предато на управљање градској Агенцији за пословни простор.

Део јавности који је подржавао овакав концепт, аргументовао је подршку тиме што је на Новом Београду оформљен интересантан, топао, романтичан амбијент у окружењу бетона и асфалта, макар то била и реплика. Сасвим пристојно су изгледали поплочање, мобилијар, стари трамваји, који су давали утисак трајнијег садржаја.

https://www.ekapija.com/news/836683/projekat-replika-terazija-1930-pobednik-saint-gobain-rigips-trophy-2013-u-kategoriji

Сам простор је током летњих месеци пружао многе могућности за организовање разних културних и забавних програма и у првих пар година велики број таквих догађаја је тамо и одржан. Одржавани су концерти, поетске вечери, представе, журке, карневали, разни занимљиви садржаји у окружењу романтичних кафана и костимирани глумаца који су дочаравали дух тог времена.

http://www.blic.rs/beogradizacija-beograda

Планирано је било да интересантни садржаји и програми постепено привуку и навикну новобеограђање да долазе и користе тај простор, раније запуштен и коришћен као место нелегалне продаје (бувљак) и нелегалног насељавања. План је био да се у том простору постепено опреми и издаје 4000 до 4500 квадрата пословног простора, и да се са том локацијом донекле смањи притисак на Новобеоградске обале Саве и Дунава пренатрпане сплавовима и угоститељским објектима.  Од изнајмљивања пословног простора за ресторане, кафиће и продавнице, било је планирано да град врати почетно улагање у изградњу и да се у планираном периоду експлоатације парка од десетак година додатно и заради.

Међутим, у читаву причу веома брзо се уплела и политика. Та, 2012. година била је година у којој су 6. маја, одржани избори, локални, парламентарни и председнички. Овако необичан и, за наше прилике, неуобичајен пројекат био је добра мета за политичко надгорњавање и нападе на тада актуелне општинске и градске власти.

Након промене власти на републичком нивоу уследили су велики притисци на локалном нивоу и већ следеће, 2013. године дошло је до „прекомпоновања“ власти у граду Београду. Нове власти под вођством Српске напредне странке одмах су почеле са разграђивањем идеје о тематском парку, циљ је био да се докаже раније, у кампањи изнета теза да је у питању промашен пројекат, финансијски неодржив, да не служи ничему и да је у питању само чедо Демократске странке у Новом Београду, опонената тренутне политичке гарнитуре у Београду.

replika terazija 2016

Бројни локали које је требало да изнајмљује градска Агенција за пословни простор нису имали закупце, садржаји и програми везани за тематски парк су укинути, простор је остављен без обезбеђења и садржаја, намерно је препуштен пљачкању и пропадању. Тематски парк је био запуштен и зарастао у коров. У једном тренутку се чак се „утврдило“ да је комплекс нелегално био прикачен на електромрежу.

Када је објекат о коме нико више није водио рачуна, по мишљењу напредњака довољно пропао и својим тужним изгледом послужио сврси доказивања како је то, ето, била још једна промашена инвестиција „бивше власти“, одлучено је да се парк поруши. То је правдано и неиспуњеним обећањима како ће на том простору ускоро да никне нова централна Београдска аутобуска станица. “Следеће године, мај, јун најкасније почећемо са изградњом нове аутобуске станице у Блоку 42 у Новом Београду.” Rekao je Синиша Мали, градоначелник Београда о измештању аутобуске станице. (Новости, 29. 11. 2016.)

rusenje replike terazija

http://www.novosti.rs/vesti/beograd.74.html:530194-Ruse-repliku-Terazija

Уместо нове аутобуске станице, и планиране „куле“, на том простору, одмах након рушења тематског парка никао је поново „бувљак“. И то онај најгоре врсте на коме су са земље, у блату, најсиромашнији грађани продавали и куповали углавном ствари извађене из контејнера и са отпада.

replika terazija buvljak 2016

Блиц, 11.04.2015:

Стотине људи врзмају се по песку и бетону на месту где је била подигнута реплика Теразија на Новом Београду. Нови живот васкрсао је на рушевинама тематског парка, који је сада постао бувљак. Рушење реплике очито је била згодна прилика за продавце дивљег бувљака у улицама Антифашистичке борбе и Милутина Миланковића да освоје овај простор за себе. Ту су се, уосталом, и раније скупљали. Улаз у бувљак је код станице аутобуса 94 и 95, код железничке станице. Купци и продавци шпартају кроз разваљени део ограде, иза које почињу чари бувљака.

Новости, 26. новембар 2015:

У ограђеном делу, продавац плаћа „улазницу“ 50 динара.

После блокаде и протеста уличних продаваца половне робе јер им је Комунална полиција бранила да продају на тротоарима преко пута новобеоградског „бувљака“, направљен је компромис па су „тезге“ премештене на простор бивше реплике Теразија! Тек да се искористи локација чије је опремање својевремено коштало 600.000 евра.

Потез поздрављају и муштерије и продавци, па им чак ни намет од 50 динара за простор не пада тешко.

– Боље је овако за све, само када су мало и очистили да овде може да се прође – каже један од трговаца. – Плаћамо 50 динара по месту, што није много. Било би још боље да неки од нас не бацају ђубре наоколо.

Око простора дежурају и екипе Комуналне полиције, уколико се неки од трговаца одметне да продаје изван ограђеног дела. Задовољни су и станари и пролазници у овом делу града.

– Није се могло мимоићи са онима што гледају робу и од оних који чекају аутобус на станици – каже бака Јела, која живи у оближњим солитерима. – Овако је боље и безбедније.

http://www.blic.rs/vesti/beograd/sta-rade-ovi-ljudi-pogodite-ko-se-uselio-u-nekadasnji-prostor-replike-terazija/5k5mtjq

http://mondo.rs/a910379/Foto/Info/Buvljak-na-mestu-gde-je-bila-replika-Terazija.html

* * *

Ово је ваљда била судбина коју су нове градске власти намениле том простору, наводно боља од пројекта тематског парка. Ипак, после оваквих чланака и протеста грађана Новог Београда бувљак је уклоњен и простор поново ограђен чека најављени почетак изградње аутобуске станице који се стално одлаже.

 

 

Advertisements